Állati jó móka lesz!

ÉpítkeZoo Blog

ÉpítkeZoo Blog

Kell egy tervező!

2020. július 01. - BDominika

Találja ki a gondolatainkat!

sven-mieke-fter0e2bzko-unsplash.jpg

Photo by Sven Mieke on Unsplash

Legszívesebben azt mondanám, hogy még mielőtt bármibe is belefogsz, keress egy tervezőt. Mindjárt elmondom, miért. De előbb jöjjön az, hogy miért nem életszerű a fenti eljárás. Először is, a kiválasztott telektől nagyon sok minden fog függni. A mi kis földünknek csapott az utcafrontja, vagyis egy ötszög boldog tulajdonosai vagyunk. A mi városunkban a helyi szabályozás azt írja elő, hogy a ház homlokzatának 1/3 része rajta kell, hogy feküdjön az utcafronton, természetesen ebbe beleértve a kötelező előkertet is. A tervezőnknek például ezt eléggé számításba kellett vennie. 

A másik dolog, hogy milyen a tájolása a teleknek. Nem célszerű a nappalit északra tervezni. 

Aztán vannak keskeny, de hosszú, valamint a széles, de ugyanakkor rövid telkek. A 10 méternél keskenyebb telkekre művészet otthont tervezni, ha meg túl rövid a telek, szintén más építészeti terv fog készülni.

Lényeg a lényeg, akármilyen határozott elképzelésünk is van leendő otthonunkról, hagyni kell helyet a képzeletünkben a kiválasztott telek számára is, és rugalmasan kell kezelni az álmainkat.

Nagyon fontos, hogy olyan építészt válasszunk, akivel egy húron pendülünk. Legyen közös halmaz a mi ötleteink és az ő hajlandósága között. Fél szavakból is értsük egymást! Ma már elvárás - legalábbis szerintem, hogy egy építésztervező rendelkezzen saját honlappal, ahol feltünteti a referenciáit. Ebből nagyjából megsaccolhatjuk a stílusát. Ha csupa lapostetős, modern épület szerepel a weboldalán és mi mindenképpen egy tornácos, parasztház jellegű otthon szeretnénk, nem biztos, hogy ő a mi emberünk. 

Az első beszélgetés az elképzelésekről szól. Kikből áll a család? Milyen az életritmusuk? Hány évesek a gyerekek? Mik azok a helyiségekhez, amelyeknek mindenképpen rá kel férni az alaprajzra? Mekkora méretben gondolkodnak a megrendelők? És a többi, és a többi...

Mi két építésznél jártunk, és a másodikat bíztuk meg a munkával. Az első konkrétan azt kérte, hogy rajzoljam meg én a házat, majd ő utána abból fog dolgozni. A második pedig határozottan rossz néven vette, hogy bármilyen saját tervet is készültem megmutatni neki: egész egyszerűen kivette a kezemből a rajzot és lefordította. Végül a személyisége és a hozzáállása miatt választottuk a mi építészünket. 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://epitkezoo.blog.hu/api/trackback/id/tr8815972586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása